Индикатори за прелиминарну идентификацију жртава трговине људима у образовању

Данас је у ОШ „Јован Цвијић“ одржан радни састанак са представницима ШУ Ваљево и тимова школа укључених у активности пројекта МПНТР „Превенција трговине децом и младима уобразовању“.
Састанку су присуствовали су поред представника наше школе и школе домаћина још представници ОШ „Доситеј Обрадовић“ Клупци и ОШ „Анта Богићевић“ .

Tрговина људима је криминално дело којим се малолетна или пунолетна особа насилно и принудно лишава основних људских права са циљем експлоатације .
Трговина људима је међународни проблем који је присутан у скоро свим државама. Највећи проценат жртава потиче из сиромашних земаља и из држава у којима није успостављена владавина права, док се њихова експлоатација најчешће одвија у богатијим и развијеним земљама. Важно је напоменути да је сиромаштво само један од фактора ризика и да сваки појединац може бити жртва трговине људима, без обзира на пол, узраст, вероисповест, националност или социјални статус.
Идентификација малолетних жртава трговине људима у школама у великој мери зависи од професионалаца који долазе у контакт са њима. Понуђена листа индикатора за образовни систем олакшава просветним радницима операционализацију запаженог.

Индикатори могу указати и на постојање других проблема у животу ученика, а не нужно на трговину људима (насиље, злостављање, сиромаштво,конфликти у породици…)

Листу индикатора можете да преузмете ОВДЕ.
Више информација о трговини људима на сајту Центра за заштиту жртава трговине људима.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s